EFT - Vad är det?

Det finns många olika förklaringsmodeller för vad EFT är. Här kommer några som jag har lånat ihop från forskning och olika hemsidor.
EFT

  • är en form av akupressur som innebär att man knackar/tappar på olika akupressurpunkter, främst i ansikte och några delar av överkroppen. Detta stimulerar, via energibanor i kroppen, bland annat amygdala i hjärnan, som hjälper till att reglera/normalisera olika hormon i kroppen.
  • fungerar på allt som har en känslomässig grund. Som stress, oro, sorg, depression, ångest, rädslor, fobier, spänningshuvudvärk, cravings mm. Det kan användas för att hantera/lindra olika låsningar eller oönskade beteenden/känslor. OBS - EFT får inte ersätta traditionell behandling eller medicinering, utan det används som ett bra komplement.
  • är enkelt att lära sig för självhjälp vid överväldigande känslor eller situationer. Vid mer långvariga/omfattande bekymmer kan en EFT Practitioner stötta och fördjupa effekterna. Tillsammans med en EFT Practitioner används ofta även olika frågor och ordprocedurer som är besläktat med KBT. Med EFT når man ofta lika långt som med KBT-behandling, men det sker oftast snabbare och med god varaktighet.
  • Se även fliken "Mer om EFT" där länkar till forskning och olika hemsidor mm presenteras